Nieuws
-Stichting Amigos de Upavim stond met de Belgische vzw Esperanza op de kerstmarkt in Lauwe, West-Vlaanderen.
- De website heeft vernieuwde foto's.


Contact gegevens
info@upavim.nl
Jacob van Lennepstraat 68 II
1053 HM Amsterdam


UPAVIM Artesania


Blue Yellow

In-flow

Algemene informatie

Bij Upavim werken internationale vrijwilligers. Zij werken meestal in het bijlesprogramma (Reforzamiento), maar je kunt ook ergens anders binnen Upavim werken. Bijvoorbeeld in de dokterspraktijk, of in het naai-atelier.

Vrijwilliger worden

Voor vrijwilligers zijn geen specifieke eisen. Iedereen kan in principe voor Upavim werken, als op dat moment plaats is op ‘het dak’. Wel vragen we een enthousiaste en open houding tegenover de cultuur, plaatselijke bevolking en de andere vrijwilligers. De minimum leeftijd is 18 jaar. Om de continuïteit binnen het project te behouden heeft Upavim de regel dat vrijwilligers minstens drie maanden moeten blijven. Je kunt zo lang blijven als je wilt. Het is ook mogelijk om met een vriend of vriendin te komen.

Het werk

Als vrijwilliger werk je meestal in het bijlesprogramma (Reforzamiento). Hierbij geef je les aan kinderen van 4 tot 15 jaar uit de wijk. Dit kunnen kinderen zijn die naar een reguliere basisschool gaan of kinderen die helemaal geen onderwijs genieten. In Guatemala gaan kinderen ’s ochtends óf ’s middags naar school.

Behalve echt lesgeven, in klassen of individueel, kun je als vrijwilliger ook andere activiteiten organiseren. Denk hierbij aan sport en spel, theater, knutselen enzovoorts, afhankelijk van waar jouw interesses liggen.

In Reforzamiento komen de kinderen voor onderwijs, maar ook voor aandacht die zij vaak thuis niet krijgen. Als vrijwilliger geef je niet alleen les, maar ben je er ook om een luisterend oor te bieden aan de kinderen, of om hen te helpen als zij hulp nodig hebben bij problemen. En natuurlijk ook om plezier met hen te maken, met hen te spelen, een boekje te lezen of hen een knuffel te geven.

Werk je liever bij de andere projecten binnen Upavim, zoals de dokterspraktijk, de apotheek, het naai-atelier of de school, dan kan dat ook. Of je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om onderhoudswerkzaamheden in het gebouw te verrichten. Heb je een bepaalde specialisatie, dan kun je ook hiermee een project opzetten.
Of een combinatie van bovenstaande activiteiten.

Je werkt bij Upavim meestal doordeweeks. In de weekends is er tijd om te reizen.

Het dak

Vrijwilligers wonen op de bovenste verdieping van het gebouw van Upavim. Ook wel ‘het dak’ (el techo) genoemd. Hier zijn een aantal slaapkamers, een keuken, een douche en een wc. Ook is er een dakterras met een tuintje. Op het dak wonen alleen internationale vrijwilligers uit verschillende landen.

Kosten

Voor vrijwilligerswerk bij Upavim betaal je niet. Je woont gratis op het dak en krijgt elke werkdag een warme lunch. Overige huishoudkosten zijn voor eigen rekening. Reken hierbij op zo’n 10 euro per week. Je reiskosten betaal je zelf.

De taal

Om te kunnen werken bij Upavim is kennis van het Spaans vereist. Spreek je nog geen Spaans of wil je je kennis nog wat opfrissen, dan kun je in Guatemala Spaanse les volgen bij een van de vele talenscholen aldaar. Ervaring van veel vrijwilligers van Upavim leert dat een cursus van een aantal weken (maximaal vier) genoeg is om het Spaans voldoende onder de knie te krijgen. Bovendien zijn de taallessen in Guatemala vaak veel goedkoper dan lessen elders.

Veiligheid

Als je bij Upavim gaat werken, moet je er rekening mee houden dat je in een arme wijk woont. Mensen uit de buurt kunnen daardoor hard zijn, maar ook is gebleken dat zij respect hebben voor de buitenlandse vrijwilligers. Houd jij je aan een aantal regels, zoals niet op straat lopen na het donker, dan kun je er vanuit gaan dat je redelijk veilig zit op het dak. Maar verwacht niet, in een arm land als Guatemala, dat je opzichtig met dure spullen kunt rondlopen.

Visa en vaccinaties

Voor Guatemala heb je als Nederlander geen visum nodig. Na drie maanden moet je wel je toeristenvisum verlengen. Dit kan in de hoofdstad. Blijf je langer dan zes maanden, dan moet je voor minstens drie dagen het land uit: meestal een goed excuus om voor bepaalde tijd op reis te gaan.

Je hebt een aantal vaccinaties nodig voor Guatemala. Hiervoor kun je contact opnemen met de GGD in jouw buurt.

Aanmelden

Wil jij vrijwilliger worden bij Upavim? Stuur dan dit aanmeldingsformulier ingevuld naar: vrijwilliger@upavim.nl. Je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord van de ‘vrijwilligerscoördinator’ van de Stichting Amigos de Upavim. Zij nodigt jou vervolgens uit voor een gesprek. Daarna begeleidt zij jou bij de voorbereiding op jouw tijd bij Upavim. Je kunt altijd bij haar terecht voor al je vragen.

Voor algemene vragen over vrijwilligerswerk bij Upavim kun je altijd een mail sturen.